سبک زندگی سالم

تغییر زندگی را از خودت شروع کن

سبک زندگی سالم

تغییر زندگی را از خودت شروع کن

۲ مطلب در فروردين ۱۴۰۲ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

 

 

نور و روشنایی در معماری سنتی ایران

نور و روشنایی در معماری سنتی، به ویژه بناهای مذهبی، جز جدایی ناپذیر و مفهومی معماری به شمار می رود. نور با تابش به اجسام جان می بخشد و ماهیت و خواص آن ها را هویدا می سازد. زاویه و نوع تابش نور، می تواند تأثیر به سزایی در روح فضا ایجاد نماید به گونه ای که می تواند سبب تغییر چهره یک مکان گردد. استفاده از شیشه در بناها، راهی است تا بتوان نور را به فضای داخلی ساختمان آورد و میان ساختمان و محیط خارج از آن ارتباط برقرار کرد. اگر شما به بناهای قدمی و گذشتگان در ایران زمین در هر نقطه ای نگاه کنید متوجه خواهید شد که، توجه معماران ایرانی به نورپردازی و ایجاد روشنایی در بنا، از دیر باز به وضوح در آثار آن ها وجود دارد و نور و روشنایی را امر ضروری در ایجاد بنا می دانند.

در معماری بناهای ایرانی طی مطالعه ای بر روی ابنیه تاریخی ایران شده است، مشخص گردید که شش نوع سیستم نورپردازی دیواری و سقفی به همراه بیست و شش نوع نورگیر در معماری ابنیه ایرانی وجود داشته است. که هرکدام از این سیستم های نورپردازی و نورگیرها بسته به شرایطی چون محل استقرار و نوع کاربری فضا، دارای اصول و ضوابط اجرایی خاصی بودند.

نور در معماری مدرن

در معماری مدرن، تنها نگرش انسان به نور و عناصر طبیعی تغییر یافته است. انتسان امروزی به آسمان و اجرام آسمانی به چشم اصلی مقدس و ماورا طبیعت نمی نگرد. از نظر او نور، عنصری کاربردی ست. نور و روشنایی در معماری سنتی موجب تمرکز و در معماری مدرن موجب تفرق است.

در معماری مدرن، نورطبیعی، بدون هیچ گونه تشریفات و مانعی از شیشه های ساده و بی رنگ عبور می کند و به داخل بنا روشنایی و گرما می بخشد. حتی گاها در معماری مدرن، انسان به نوعی افراط گری می رسد، محدودیت سازه ای پنجره ها حذف شده و دنیایی بی نهایت شفاف پدید می آید. حتی نور، به عنوان گزینه ای هیجان آفرین در معماری مدرن مورد استفاده قرار می گیرد. در معماری مدرن، نور طبیعی به صورت مستقیم و با اختصاص سطح زیادی از دیوار به بازشوهای شیشه ای، به درون بنا دعوت می شود.

مناسب ترین نورپردازی محیط باید به گونه ای باشد که صفحات مختلف، روشنایی مورد نیاز محیط را در شرایط متفاوت تامین کنند. نورپردازی امکان تفکیک فضا را فراهم می آورد. با استفاده از متمرکز کردن نور بر محیطی خاص در ساختمان به مفهوم متفاوتی دست خواهیم یافت.

در معماری مدرن، تنها نگرش انسان به نور و عناصر طبیعی تغییر یافته است. انسان امروزی به آسمان و اجرام آسمانی به چشم اصلی مقدس و ماورا طبیعت نمی نگرد. از نظر او نور، عنصری کاربردی ست.

در معماری مدرن، نورطبیعی، بدون هیچ گونه تشریفات و مانعی از شیشه های ساده و بی رنگ عبور می کند و به داخل بنا روشنایی و گرما می بخشد. حتی گاها در معماری مدرن، انسان به نوعی افراط گری می رسد، محدودیت سازه ای پنجره ها حذف شده و دنیایی بی نهایت شفاف پدید می آید. حتی نور، به عنوان گزینه ای هیجان آفرین در معماری مدرن مورد استفاده قرار می گیرد. در معماری مدرن، نور طبیعی به صورت مستقیم و با اختصاص سطح زیادی از دیوار به بازشوهای شیشه ای، به درون بنا دعوت می شود.

منبع

  • مونا معتمدزاده
  • ۰
  • ۰

 نگاهی به ترندها و مدهای بهار و تابستان می‌تواند در تغییر دکوراسیون عید نوروز و دادن ایده کمک بسیاری کند و از آنجا که رنگ سبز و بنفش (سبزه و بنفشه) را می‌توان بعنوان اصلی‌ترین رنگهای بهاری محسوب کرد بر آن شدیم که استفاده از این رنگها رابرای تغییر دکوراسیون عید نوروز و نقش و تاثیری که می‌تواند در فضای خانه و آوردن حس نو شدن و دوباره آغاز کردن بما بدهد، بررسی کنیم.  

تا جایی که می‌توانید از تمام رنگها در تمام نقاط دکوراسیون منزل خود استفاده کنید. هر قدر در دکوراسیون پاییز و زمستان از رنگ‌های درخشان و براق پرهیز کرده‌اید، در بهار درست نوبت همین رنگ‌هاست.­ سراغ سایه روشن‌های پرقدرت و خاص بروید و تا می‌توانید سلیقه شخصی خودتان را در انتخاب و ترکیب این رنگ‌ها به کار ببرید. از کوسن تا پادری و فرش یا پرده‌های اتاق خواب، آن‌ها منتظر یک ترکیب رنگ قدرتمند و درخشان‌اند. با ترکیب رنگ‌هایی مانند زرد و نارنجی نور بهاری را به خانه بیاورید. از طرح‌های هندسی نترسید، خط و خطوط و راه راه‌ها و لوزی‌های مرتب را کنار هم بچینید و یک ترکیب فوق‌العاده به وجود آورید.

با گل‌های رنگارنگ و سبزه، بخشی از طبیعت بهاری را مهمان خانه خود کنید. پس اگر سبزه می‌کارید، آن را در ظرفی بگذارید که برای ماه‌های بعد روی یکی از میزهای شما جا خشک کند و آن را دور نیاندازید. سبزه‌ها در عین سادگی، روح زندگی به خانه می‌بخشند.  گل‌های مصنوعی و بدون روح در دکوراسیون خانه به ویژه دکوراسیون بهاری جایی ندارند. به جای آن، از چند شاخه گل طبیعی با رنگ‌های درخشانی مثل زرد و سفید یا صورتی یا هر رنگ چشم‌گیر دیگری استفاده کنید. می‌توانید از گلدان‌های شیشه‌ای یا کریستال ساده استفاده کنید که حالت مینیمال آن‌ها اجازه دیده شدن به گل‌ها می‌دهد یا ظرف‌هایی با طرح‌های وینتج (Vintage) مثل چوبی و فلزی را به دکوراسیون خانه اضافه کنید. 

رنگ آبی و سبز در دکوراسیون نوروز

استفاده از رنگ آبی در کنار رنگ سبز نیز می‌تواند یک ترکیب رنگی زیبا و جذاب را خلق کند. این دو رنگ را در دکوراسیون عید نوروز بکار ببرید و از آن لذت ببرید. مطمئن باشید که همه بخاطر انتخاب جسورانه این دو رنگ کنار هم به شما آفرین خواهند گفت.  

تولد، بخشندگی، تعادل، ایمنی، نشاط و آرامش؛ اینها تنها تعدادی از تاثیرات فراوان رنگ سبز بر ذهن آدم‌هاست. رنگی که زیباست، محبوب است و هر سلیقه‌ای را تامین می‌کند. خیلی‌ها معتقدند رنگ سبز روشن، شفابخش روح خسته انسان است. سبز، اعتماد و اطمینان را جلب می‌کند. انسان‌های آرام، خونسرد و درون‌گرا، رنگ سبز را بسیار دوست دارند.  رنگ سبز مایل به زرد یا سبز لیمویی، سبز مایل به آبی یا سبز فیروزه ای، سبز یشمی، سبز زیتونی، سبز مغز پسته ای از رنگهای هم خانواده سبز هستند که می‌توانند همان تاثیر رنگ سبز را داشته باشد. ترکیب رنگ سبز با هم خانواده‌های خود نیز می‌تواند یک پیشنهاد خوب برای دکوراسیون عید نوروز باشد.   سبز از رنگ‌های اصلی زرد و آبی ساخته شده است؛ آبی به درک و فراست کمک می‌کند و زرد، وضوح فکر و اطمینان‌خاطر می‌آورد. بنابراین استفاده از رنگ سبز در دکوراسیون، موجب تقویت سخاوتمندی -هم از نظر روحی و هم از نظر مالی- می‌شود. استفاده از دکوراسیون سبز رنگ و قرارگرفتن در محیط سبز، به توانایی حافظه کمک می‌کند. با این حال، زیاده‌روی در استفاده از آن می‌تواند فراموشی خاطرات تلخ را با مشکل روبه‌رو سازد و درنتیجه، فرد نتواند به زندگی پرتنش خود آرامش دهد.

منبع

  • مونا معتمدزاده